Treballs en Benefici a la Comunitat per a persones amb trastorn mental
Salut Mental Barcelonès Nord dins del marc del Programa Voluntaris Activament creat a 2013, enceta dins d’aquell mateix any i en coordinació amb la Subdelegació General d’Execució i Reparació Penal a la Comunitat un programa paral·lel pel compliment de mesures penals alternatives a penes de presó com a conseqüència de la comissió d’un delicte que s’adreça a persones que pateixen algun trastorn mental sever.
Diferents estudis mostren l’alta prevalença de trastorns mentals –més o menys greus- en la població penada a Catalunya i Espanya que podria situar-se entorn el 40%. SMBN conscients del potencial rehabilitadors d’algunes de les activitats que estaven duent a terme els voluntaris i de la necessitat d’oferir alternatives pel compliment de mesures penals en forma de treballs en benefici de la comunitat (TBC) inicia la incorporació de persones que han de complir TBC en algunes de les activitats de voluntariat amb un notable èxit.
L’interès principal ha estat el de normalitzar el compliment de TBC des d’un entorn sociocomunitari, oferint una resposta menys aflictiva i creant un àmbit de protecció que permeti contrarestar el doble estigma i autoestigma del trastorn mental i del fet delictiu (sovint vinculat als propis símptomes i d’una descompensació en el trastorn). La intervenció dona suport individual als penats i treballa amb plena coordinació amb l’àmbit judicial.
Els Treballs en Benefici de la Comunitat permeten:
- Treballar el sentiment de responsabilitat social
- Millorar les habilitats socials i comunicatives
- Millorar l’empatia
- Millorar l’assertivitat
- Millorar la capacitat de treballar en equip
- Lluitar contra el doble prejudici
El Projecte Voluntaris Activament / Mesures Penals Alternatives va ser presentat a la convocatòria d’ajudes i subvencions de l’Obra Social de la Fundació de “La Caixa” de 2015, obtenint la concessió d’una ajuda econòmica per continuar executant el projecte i ampliar-lo l’any 2016, quan va ser escollit finalista d’entre 400 Projectes de tota Espanya com Projecte d’Innovació i Transformació Social. Actualment segueix en funcionament gràcies a la subvenció atorgada per la Fundació Privada llegat Roca i Pi.
El progama va ser exposat al Congrés del Tercer Sector Social a 2016, va rebre menció com a exemple de bones pràctiques dins del Postgrau de Salut Mental Col·lectiva de la Universitat Oberta de Catalunya i va ser escollit com a referent per la Federació Salut Mental Catalunya per a la seva expansió a la resta d’entitats federades de Catalunya.
SMBN fa arribar el seu agraïment a la Fundació Privada Llegat Roca i Pi, a l’Obra social de la Fundació “La Caixa”, als jutges i jutgesses, partits judicials, secretaris i secretàries i altres professionals dels serveis judicials que creuen en una manera més justa de fer justícia i en la necessària i efectiva vinculació entre treball social i dret.