Dia Mundial de la Salut Mental

Salut Mental Barcelonès Nord / Actualitat  / Dia Mundial de la Salut Mental

Dia Mundial de la Salut Mental

Com cada any la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental esdevé una diada reivindicativa i festiva. Enguany amb el lema “Salut Mental, a la comunitat i a la feina” els actes centrals de Catalunya van tenir lloc a Girona el passat 6 d’octubre de 2018 i van aplegar més d’un miler de persones del moviment social pro-salut mental.

 

L’acte organitzat per Salut Mental Catalunya i l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, amb el suport de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), la Fundació Drissa i Support Fundació Tutelar Girona va comptar amb la presència del President de la Generalitat, Joaquim Torra, el President del Parlament, Roger Torrent, del Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani i de l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, entre d’altres autoritats.

 

L’acte ha servit un any més per fer visible la salut mental i la lluita per la defensa dels drets de les persones que tenen un trastorn mental i les seves famílies, aquest any amb l’accent posat en l’àmbit laboral i les dificultats de les persones afectades per un trastorn mental per accedir a la feina.

 

La feina és un element clau en la recuperació i la inclusió social de les persones afectades per un problema de salut mental doncs atorga autonomia, participació activa a la societat, normalitat i desenvolupament d’un projecte vital. Malgrat tot, dades de l’estudi «El empleo de las personas con discapacidad», de l’Institut Nacional de Estadística, segons el qual l’any 2016 només un 14,3% de persones amb certificat de discapacitat per raó de salut mental va treballar. Aquesta xifra representa la taxa d’ocupació més baixa de tots els grups de població amb discapacitat i el situa com l’únic que va experimentar una baixada de l’ocupació respecte de l’any anterior (-1,7%).

 

Aquest greuge també afecta a la retribució econòmica del col·lectiu: el salari anual brut dels professionals amb discapacitat és de 19.596 euros, un 15% inferior al que perceben les persones sense discapacitat. Quan la disminució és per raó de salut mental la retribució mitjana es situa en 15.699 euros, un 20% per sota de la de la resta de col·lectius amb discapacitat .