Club Social la Ginesta

Salut Mental Barcelonès Nord / Club Social la Ginesta

Club Social La Ginesta

 

El Club Social la Ginesta és un equipament creat per SMBN al setembre de 2017 (tot i que el projecte per a la seva creació es remunta a uns 5 anys abans). Per la seva posada en marxa ha comptat amb el decisiu suport de la Fundació Privada Llegat Roca i Pi que ha cedit i donat suport en l’acondicionament del local .

Els Clubs Socials són uns serveis especialitzats adreçats a persones que, en patir un trastorn de salut mental sever, tenen dificultats en la seva inclusió social i comunitària. El seu objectiu es fomentar el manteniment de vincles relacionals i amb l’entorn, i realitzar activitats que possibilitin l’adquisició d’habilitats personals a través d’una ocupació significativa del temps. Els Clubs Socials -impulsats a 2001 per la Federació Salut Mental Catalunya) s’han mostrat com una peça clau per millorar la qualitat de vida i potenciar l’estabilitat de persones afectades per algun trastorn mental sever, fet que va impulsar la seva inclusió a la cartera de Serveis Socials especialitzada en salut mental a 2006.

Badalona i Sant Adrià ja comptaven amb un servei de Club Social a través de El Badiu des de 2001. Però a partir de 2011-12 aquest servei tenia una llista d’espera d’entre 2 i 3 anys per accedir-hi, fet que generava que molts potencials usuaris haguessin d’anar a serveis d’altres poblacions: Santa Coloma, Masnou, Barcelona,…  que altres es vinculessin a serveis de característiques diferents -menys adequats a les seves necessitats- i que altres molts perdessin l’opció de beneficiar-se en el moment personal més idoni. Aquest fet va originar la necessitat d’un nou servei de Club que SMBN i tota la xarxa d’atenció en salut mental del territori venia reclamant i esperava des de 2012.

El nou servei va néixer nodrint-se de l’experiència de SMBN en la gestió de més de quinze anys del Club Social El Badiu, que va permetre desenvolupar un projecte innovador en marcar un perfil diferenciat d’usuaris. La Ginesta va voler adreçar-se especialment a persones joves i/o amb alt grau d’autonomia personal i d’aquesta forma diversificar l’oferta d’activitats i adaptar les dinàmiques per facilitar l’accés i vinculació de persones que poden així gaudir d’activitats molt més engrescadores i adequades a les seves característiques, a més d’aconseguir millorar la cohesió i sentiment de pertinença del grup d’usuaris.

La Ginesta està desenvolupant tot un conjunt d’activitats d’oci molt potents, com ara, tallers de fotografia, d’apps per smartphones, de maquetes, per la creació d’un blog de música, de cuina,… entre molts d’altres pensats especialment per joves i que sovint es realitzen en diferents espais socials i culturals de Badalona aprofitant la seva immillorable ubicació al ben mig de la ciutat. Tots aquests tallers es realitzen des de la implicació dels usuaris definint-los conjuntament.

La Ginesta també ha volgut atorgar aquesta mateixa línia de frescor a les activitats de cap de setmana amb sortides i visites que s’ajusten millor als gustos i interessos de persones joves, i creades també des de la participació i disseny conjunt de cadascuna de les propostes amb els usuaris. Així es realitzen o es treballa en propostes de sortides com: scapes rooms, rutes culturals, concerts, bateig d’immersió, activitats de vela o itineraris de senderisme, entre moltes d’altres.

En els seus primers 6 mesos de vida més de 20 usuaris formen ja part de La Ginesta, que continua creixent. Per participar en aquest servei cal ser derivat per algun dels serveis especialitzats de la xarxa sanitària d’atenció a la salut mental que ha de garantir que la persona es troba estabilitzada del seu trastorn, que té una autonomia i motivació suficient per participar-hi i que el seu perfil s’ajusta i es pot beneficiar de la seva vinculació al servei.

Pots demanar més informació a través dels nostres telèfons de contacte, a través dels professionals de referència del vostre Centre de Salud Mental o visitant-nos a facebook.