3 de desembre: Dia internacional de les persones amb discapacitat

Salut Mental Barcelonès Nord / Actualitat  / 3 de desembre: Dia internacional de les persones amb discapacitat

3 de desembre: Dia internacional de les persones amb discapacitat

El proper 3 de desembre es celebra el Dia Internacional de les persones amb discapacitat.

 

El terme discapacitat fa referència a dificultats físiques o mentals, com la discapacitat sensorial, cognitiva o intel·lectual, trastorns mentals o diversos tipus de malalties cròniques. Les persones amb discapacitat esdevenen la «minoria més amplia del Món» (la OMS calcula que 1 de cada 7 persones al Món està afectada per algun tipus de discapacitat: uns 1.000 milions de persones, dels quals uns 100 milions són nens) i de forma molt generalitzada tenen tasses de pobresa més altes, pitjor accés a l’educació i a llocs de treball qualificats.

 

Existeixen importants dificultats per l’accés al transport o a la informació, menys recursos per defensar els seus drets i sovint importants discriminacions socials i manca de legislació que faciliti la seva integració.

 

Les persones amb discapacitat són més vulnerables a patir actes violents: els nens discapacitats i els adults amb problemes mentals tenen quatre vegades més risc de patir violència. La ignorància respecte les discapacitats acostuma a estar darrera la estigmatització i la discriminació.

 

L’accessibilitat i la inclusió de les persones amb discapacitat són drets fonamentals reconeguts per la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Sense elles es coarta la possibilitat de gaudir d’altres drets. Al seu article 9 La Convenció demana que els discapacitats puguin accedir a una vida independent i participar de forma activa en el desenvolupament de la societat i sol·licita als estats membres que prenguin les mesures apropiades per donar-lis ple accés a l’activitat quotidiana i eliminar els obstacles a la seva integració.

 

SMBN participa a la Plataforma 3D, que agrupa entitats de Badalona que treballem per les persones amb diversitat funcional i que amb motiu de la celebració del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat el proper 3 de desembre subscriuen el següent manifest.

Manifest Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat 2018